srovnání zimu s webovými editory

Zim je aplikace, takže se musí nainstalovat na počítač. To je jeho jediná nevýhoda.

Webový editor nemusíme instalovat, stačí znát adresu administračního rozhraní a login. Přihlásím se a chci opravit stránky. Sakra kde je v tom adminu editace článků? Už to mám. Píšu článek. Vyruší mně dlouhý telefonát. Chci se vrátit k psaní, ale mezitím vypršel timeout a veškerá práce je ztracena. Pokud naopak udělám nějakou fatální chybu, třeba si smažu celý adresář s výrobky, mám obvykle k dispozici nanejvýš zálohu celé databáze, jejímž obnovením si přepíšu zase to, co jsem mezitím opravil.

V Zimu píšu a o nic se nestarám. Text se sám ukládá a explicitní uložení používám pro uložení verze souboru do Gitu, který se automaticky zálohuje na vzdálený server. Díky tomu, že se moje práce ukládá do verzovacího systému Git, můžu se kdykoli vrátit ke starší verzi dokumentu, sloučit dvě verze článku do sebe nebo obnovit celý smazaný strom adresářů.

Ve webovém editoru připomíná formátování textu MS Word, ale každou chvíli hledám jak formátovat odstavec nebo nadpis (obvykle to jde jen myší kliknutím na titěrnou ikonku nebo rozbalovací meníčko v záhlaví stránky editoru) a to všechno je neintuitivní a pracné.

V Zimu se většina důležitých formátování dělá autoformátovacími značkami nebo (konfigurovatelnými) klávesovými zkratkami. Například nadpis druhé úrovně vložím tak, že na začátek řádky napíšu dvě rovnítka:
==Nadpis Stisknu Enter a už vidím nadpis zformátovaný. Podobně se automaticky formátují i odkazy:
Na začátek odkazu napíšu ":" nebo "+" a když dopíšu titulek nadpisu a vložím první mezeru, text se automaticky promění v odkaz.

Když chci ve webovém editoru vidět výsledek svého snažení v prohlížeči, musím najít ikonku disketky a kliknout na ní (okno editoru se uložením zavře), kouknu se na hotovou stránku, znovu otevřít editor a najít místo, kde jsem chtěl udělat opravu.

V Zimu se text automaticky exportuje do lokálního web serveru, takže můžu s pomocí doplňku ReloadEvery ve Firefoxu průběžně sledovat zformátovanou a ostylovanou HTML stránku, kterou píšu.

Skutečný horor představuje ve webovém editoru práce s obrázky: nejdřív si je musím nahrát na server, to znamená každý jednotlivě uploadovat. Zdržuje mně rychlost internetového připojení i ajaxová aplikace. Obrázek se nahrál na server, ale já ho musím zase najít v pomalém a nepřehledném rozhraní webového filemanageru.

V Zimu pracuji lokálně se všemi texty a obrázky, které si můžu rychle upravit ve Photoshopu nebo jiné lokální aplikaci. Když stisknu tlačítko PUSH, odesílají se veškeré změny na pozadí jako verze v Gitu.

Ve webovém editoru chci provázat stránky odkazem mezi sebou. Překliknu do jiného okna prohlížeče, protože musím najít url stránky, na kterou budu odkazovat. Je to nějaké šílené cosi jako index.php?page_id=2795490672.

V Zimu si můžu vybrat, jestli vytvořím odkazy označením labelu myší a nalistováním odkazované stránky, nebo prostě píšu:

[[:adresar:podadresar:nazev_stranky|odkaz v textu]]
Tohle je syntax Dokuwiki, ale tam vidíte jen nepřehledný kód, dokud stránku neuložíte. V Zimu stačí stisknout CTRL+R a text se přeformátuje. Ihned můžu kliknout na vzniklý odkaz a zkontroluji, jestli odkaz funguje. Když udělám odkaz na stránku dosud neexistující, vytvoří se za běhu tím prokliknutím. Naproti tomu ve webovém editoru musím nejprve stránku vytvořit ve správném adresáři.

Poznámka: tento text popisuje způsob práce v námi upraveném Zimu pro CMS publikační server.

Šimon Fornánek, 16. 05. 2014



odkazy na tuto stránku: blog:2014 home midnight publisher zim